La consciència de classe viatja en un tren de rodalies – fin

Primer parte : https://laslucesdeagosto.wordpress.com/2017/03/01/la-consciencia-de-classe-viatja-en-un-tren-de-rodalies/

És un problema de falsa consciència? És que la gent confia en el buen hacer dels seus representants polítics? Certament, el percentatge abstencionista mostra clarament la poca confiança en les institucions que demostra bona part de la societat. I no només es tracta d’una qüestió ideològica que afecti a uns determinats partits, sinó que tots ells perden votants elecció rera elecció (almenys des de les generals del 2004, dutes a terme en unes condicions prou excepcionals).

 periodismo
Aquells que sí viatgem en els trens de Renfe, contràriament a molts analistes de taxi o cotxe oficial, i estem sotmesos a la gestió de la circulació que presta Adif (autèntica
mà invisible, com diria Adam Smith, que regula -no el mercat- sinó el trànsit ferroviari) en tot aquest caos podem observar certs comportaments, tant individuals com col·lectius, que tenen moltes semblances amb allò que James C. Scott conceptualitzà com a armes dels dèbils (weapons of the weak). Unes “armes” que es caracteritzen per evitar la confrontació directa amb el poder i permeten prescindir de grans mobilitzacions per a obtenir-ne els resultats. Així, l’ocultació de part de la collita, la difamació, la falsa ignorància de deures o, fins i tot, el sabotatge serveixen per aconseguir “petits grans canvis” en un complex càlcul dut a terme pels subalterns de possibilitats de reixir o no, segons les circumstàncies. La paradoxa (aparent, digue’m-ho ja) és que aquestes accions quotidianes de “petit desafiament” s’han observat en contextos socials agraris i en societats “tradicionals”. Formarien part, com erròniament interpretava Hobsbawm (i amb ell bona part dels intel·lectuals d’esquerres) quan analitzava els seus rebels primitius, d’una fase “prepolítica” de la lluita social “en la medida en que no pensaba normalmente las operaciones a escala estatal o al nivel en que se toman las decisiones importantes del gobierno -el nivel por lo tanto del emperador o del rey-; prepolítica también en la medida en que sólo generó los conceptos y las ideas necesarias para estas operaciones”.

 
Com dèiem, és habitual observar als usuaris de rodalies entrar a les estacions sense pagar el bitllet (o viatjant sistemàticament amb targetes d’una sola zona per recorreguts més llargs); fingir que no funcionaven les màquines o no saber en quina zona es troba l’estació de destí quan, cada cop més rarament, apareix un revisor; culpar indiscriminadament a uns i altres durant les llargues esperes a les andanes; o, quan la cosa es fa ja insuportable, arribar a ocupar vies per obligar a aturar trens. D’aquests actes hi participa gairebé tothom (universitaris, treballadors -tant si són immigrants com no-, gent gran) en major o menor mesura, depenent de les circumstàncies concretes de cada moment. No posarem en dubte que, tradicionalment, sempre s’han dut a terme aquest tipus d’accions, sense més objectiu que, per exemple, estalviar-se uns diners. Tanmateix, en contextos de menyspreu institucional davant d’una situació com l’actual, aquests mateixos actes comencen a prendre un clar sentit polític a l’estil de les armes dels dèbils. I no són fruit de campanyes de mobilització, ni d’hores de debats al parlament i a les emissores de ràdio i televisió, ni tan sols del fet que la gent aprofiti els llargs retards per llegir les obres completes de Marx i Engels o els Quaderns de la presó de Gramsci (i això que hi hauria temps de sobres….). No responen, com dèiem més amunt, als models clàssics de lluita i mobilització, però, com hem vist, són accions de tipus polític, fruit d’una presa de consciència que l’experiència diària concreta en unes accions més o menys coordinades, més o menys col·lectives.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s